, , ,

Hoe je in beweging komt: een coachingspersectief

Hoe je in beweging komt: een coachingsperspectief

Als coach weten we dat beweging – fysiek of mentaal – cruciaal is om vooruitgang te boeken. Maar hoe krijg je iemand echt in beweging? Hoe prikkel je niet alleen het hoofd, maar ook het hart en het lichaam? Dit artikel illustreert aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe een speelse en doordachte aanpak deelnemers stimuleert om op meerdere niveaus in actie te komen. Het laat zien hoe je door fysieke ervaring complexe thema’s kunt doorgronden en hoe dit het proces van verandering in gang zet.

Aan het begin van een nieuwe sessie maak ik het moeilijk. Wat ik hiermee bedoel, is dat ik het zoveel mogelijk laat lijken op de realiteit. Ik geef de groep een echte uitdaging om alvast te laten zien waar het die dag om draait. Voor een creativiteitstraining treffen we elkaar bijvoorbeeld in de keuken. Ik vraag de deelnemers om iets te maken van de objecten om hen heen. Tijdens een recente interventie over strategieën om uitdagingen te overwinnen, barricadeerde ik letterlijk de deur van de workshopruimte met afzetlint, flightcases, ladders en stoelen. Aan de buitenkant hing een bordje met “Welkom!” erop. Daarna observeerde ik. Waarom doe ik dat?

Snel een compleet beeld

Het is niet alleen bedoeld om de deelnemers iets te leren, maar ook om zelf snel inzicht te krijgen. Ik kom erachter wie ik in de sessie heb, wat de onuitgesproken rollen zijn, hoe de relaties in de groep liggen en waar de pijnpunten zitten. Ik ontdek wat ze werkelijk kunnen en wat hun doelen zijn. Deze aanpak geeft me direct zicht op de ‘wie’, ‘met wie’ en ‘van waar tot waar’ in één oefening. Het voelt bijna als valsspelen. De resultaten zijn vaak hilarisch, zowel voor de deelnemers als voor mij. Ik kan me geen betere manier bedenken om het ijs te breken.

Deze opstap helpt niet alleen om de groep geboeid te krijgen, maar geeft mij ook een schat aan onuitgesproken informatie. Deelnemers ervaren direct waar de training in al zijn complexiteit om draait. En het gaat snel: meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. De kracht van deze aanpak ligt in de complete ervaring. De deelnemers gebruiken hun lichaam, hoofd, emoties, relaties met elkaar en hun dromen en angsten. Ze gaan met al hun huidige vaardigheden de uitdaging aan die ik voor ze heb ontworpen.

Onder het oppervlak

Ik vroeg me vaak af waarom dit zo’n krachtige methode was, tot ik zelf deelnam aan een sessie met een coach die ik enorm bewonder. Ik mocht een eigen oefening uitproberen met mijn groep. Een groep coaches werd gevraagd om een fysieke ‘follow the leader’-oefening te doen. Er ontstond een complete chaos! Die dag werd zichtbaar wat er onder het oppervlak van professionaliteit schuilging: paniek, kinderlijke blijdschap, weerstand en ‘power hugging’.

Dit kwam naar boven doordat we het lichamelijke aspect toevoegden aan de mix. Het is zo gemakkelijk om de fysieke ervaring te negeren of te vergeten. Toch ligt juist hier de magie: wanneer we op alle waarnemingsniveaus – fysiek, mentaal en emotioneel – begrijpen wat een thema betekent en wat het met ons doet. Door het fysieke uit te schakelen missen we een essentieel deel van de informatie.

Van 3D naar 2D en andersom

In een wereld van digitale communicatie vergeten we vaak dat er een fysieke persoon achter de tekst of woorden zit. Deze persoon heeft wensen, een eigen taalgebruik en associaties die niet zomaar in tekst te vangen zijn. Om deze beperking te omzeilen voegen we emoticons en GIF’s toe, maar toch blijft het een vereenvoudigde ‘2D’-weergave van de werkelijkheid.

Doe eens mee aan een klein experiment. Neem een minuut om de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Word je bewust van je houding – is deze comfortabel?
  2. Welke geluiden hoor je? Wat zie je aan de rand van je gezichtsveld en om je scherm heen?
  3. Wat ruik je?
  4. Welke emotie ervaar je tijdens het lezen?
  5. Welke actie zou je nu willen ondernemen, ongeacht de haalbaarheid?

Hoeveel was je je bewust van deze ‘echte’ ervaringen voordat je dit experiment deed? En hoe beïnvloeden deze fysieke ervaringen je tijdens het lezen?

Gebruik de fysieke ervaring

Vanaf onze geboorte leren we over de wereld door te voelen, proeven, ruiken, bewegen en luisteren. Deze fysieke ervaringen bepalen onze voorkeuren, angsten en automatische reacties. Ze maken deel uit van iedere ervaring – of we ons daarvan bewust zijn of niet.

 

Door gebruik te maken van ‘echte’ ervaringen in een sessie, betrek je de hele persoon – lichaam, hoofd en hart. Dit vergroot de kans op begrip, betrokkenheid en blijvende verandering. Ik laat beweging, in de breedste zin van het woord, daarom een integraal onderdeel zijn van het proces naar groei en inspiratie.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *